Mocht je (even) geen alcohol drinken dan zijn NOLO wijnen de oplossing! Dit betekent Non of Low in alcohol. Ook al zie je deze wijnen nog niet zoveel op de menukaart staan, in winkel & online is het aanbod groeiende .
De smaak wordt ook steeds beter omdat de techniek aanzienlijk veranderd is! Goed nieuws dus voor de wijnliefhebbers onder ons die (even) geen alcohol drinken. Voorheen werd de alcohol uit wijn verdampt door verhitting, dit gaf vaak een gekookte of gebakken lucht en smaak. Tegenwoordig gebruiken ze moderne distillatie en filtratie technieken en blijven de aroma’s veel beter behouden.
Technieken
Meestal wordt er een dun filter (een membraan) gebruikt om de alcohol uit de wijn gehaald. Dit gebeurt bij een lage temperatuur, zodat de meeste aroma’s behouden blijven. Door het filteren worden er wel enkele elementen uit de wijn gefilterd, waardoor er aroma’s verdwijnen. Dat blijft een nadeel van deze techniek. Daarnaast is het zo dat er vaak nog ca. 0.5% alcohol over blijft. Dus mocht je echt een 0.0% wijn willen, check dan het etiket extra goed!
Een andere techniek is vacuüm distillatie. Wijn wordt vacuüm gezogen op kamertemperatuur en door de lage druk verdampt de alcohol uit de wijn. Niet vluchtige delen zoals mineralen, vitaminen, suikers en zuren blijven behouden. Maar vluchtige elementen verdampen wel, waardoor ook bij deze techniek er aroma’s verloren gaan. Deze aroma’s kunnen gelukkig wel weer worden toegevoegd maar dit is niet oorspronkelijke smaak.
De smaak van alcohol
Alcoholvrije wijnen smaken anders dit komt vooral omdat er bepaalde aroma’s missen en daarnaast doet alcohol (ethanol) o.a. het volgende met de smaak: maakt de wijn zoeter, geeft het dat specifieke alcohol aroma, maskeert zuurheid, geeft een branderig gevoel, geeft meer body en laat de wijn vettiger smaken door een hogere viscositeit.
NOLO wijntips
De rode nolo wijnen zijn helaas nog het minst vergelijkbaar met “normale” rode wijnen. De smaak van alcohol en bepaalde aroma’s missen sterk in deze wijnvariant. De smaak is het meest de vergelijken met rode druivensap.
De witte, rosé nolo wijnen zijn daarentegen een stuk vergelijkbaarder en dus ook een stuk aantrekkelijker.
Maar de mousserende nolo wijnen zijn echt lekker! De structuur van de bubbels zorgen voor de meest intense wijnbeleving. Dus een absolute aanrader en inmiddels zowel online, in de supermarkt en de slijter te verkrijgen.
0 reacties