Selecteer een pagina
Oogstfeest, de eerste stap naar jouw wijntje!

Wijn begint natuurlijk niet bij het oogsten, want de verzorging en groei van de druif gaan hier maanden aan vooraf. Maar met het oogsten begint voor de wijnboer wel het leukste onderdeel van het proces, wijn maken!

Uiteraard is het oogstseizoen afhankelijk van waar de druif aan de wijnranken hangt. Op het Noordelijk halfrond vindt dit plaats tussen eind augustus tot begin oktober. Op het Zuidelijk halfrond vindt dit plaats tussen februari en april. De wijnboer bepaald eerst of de druif rijp genoeg is en op smaak voor een heerlijke wijn. Kan je niet wachten, start je eigen oogstfeest!

Oogstfeest

Oogsten, knippen, plukken, schudden?

Als druiven op traditionele manier worden geoogst, worden ze met de hand “geplukt”, maar eigenlijk worden de rijpe trossen met een schaar afgeknipt. Daarna gaan de sappige vitaminebommetjes in kleine mandjes die in de hottes(rugmanden) worden geleegd. Dragers van de hottes kiepen de druiven in de laadbak, klaar om te vertrekken naar de wijnkelder om verwerkt te worden. Tegenwoordig wordt er vaak machinaal geoogst, en worden de druiven trossen op geavanceerde manier van de druifranken geschud. Uiteraard zijn er voor- en nadelen aan beiden technieken. Met de hand, is secuur maar tijdrovend. Machinaal is snel maar kan de druif beschadigen en de selectie van druiven is minder secuur.

Wanneer is de druif rijp?

Er zijn verschillende soorten rijpheid van belang voor een lekkere wijn; “aromatisch rijpheid”, “suikerrijpheid” en “fenolische rijpheid (rijpheid van pitten en schil) “. Echter vallen deze processen van rijping niet altijd samen, door weersomstandigheden en locatie in de wijngaard. Dit is dan ook dé grote uitdaging voor de wijnboeren.

Het kan zijn dat de druif voldoende suikerrijp is, maar nog erg bitter en aromatisch onrijp is. Dan kan hij ervoor kiezen de druif langer te laten rijpen, er ontstaan dan meer suikers maar ook de zuren nemen af. Met het risico dat de druif overrijp wordt en zorgt voor onvoldoende frisheid en een (te) hoog alcoholpercentage. Te vroeg oogsten van suikerrijpe druiven kan zorgen voor een wijn met weinig tot geen smaakintensiteit, veel zuren en een wrange bittere smaak.

Een ultieme balans van rijpheid maakt de lekkerste wijn!

Overige factoren

  • Locatie van de druif in de wijngaard. Aangezien wijngaarden vaak uit meerdere hectaren bestaan, zullen er verschillen optreden in rijpheid.
  • Druivenras; elke ras heeft zijn eigen rijpingsproces.
  • Intrepetatie & smaak van de wijnboer. Over smaak valt te twisten zo ook over de rijpheid van de druif, de ene boer zal de druif als ideaal rijp bestempelen terwijl een ander dit juist nog niet het geval vindt. Dit maakt wijn ook zo uniek!

Oogstfeest

Oogsten is vaak hard werken, alle rijpe druiven moeten snel worden “geplukt” en worden verwerkt zodat de druiven niet bederven, hun aroma’s verliezen of te lang door rijpen. Vaak zijn er extra werknemers aanwezig op de wijngaard om dit proces snel te laten verlopen. En naast hard werken wordt er vaak ook hard genoten tijdens lange tafel diners met heerlijke wijnen!

Daarnaast bestaan er ook grote oogstfeesten/festivals die toegankelijk zijn voor het grote publiek. Volgens de National Geographic’s Top 10 World’s Harvest Festivals, is het grootste wijnoogst festival in Mendoza (Argentinië).

Thuis een klein oogstfeestje organiseren kan natuurlijk ook, Grapdistrict heeft een mooi selectie gemaakt aan oogstfeest wijnen. Zowel biologische, lokale en hooggewaardeerde wijnen voor schappelijke prijzen. Wacht niet langer en start je eigen oogstfeest!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redt de planeet drink biologische wijn!

Redt de planeet drink biologische wijn!

De 3 belangrijkste redenen om biologische wijnen te gaan drinken 1: Behoud van de natuur Een biologische wijn wordt gemaakt zonder dat er gebruik van kunstmest, pesticiden en chemische bestrijdingsmiddelen. Deze zwaar belasten de stoffen komen dus niet in de natuur....

NOLO wijnen!

NOLO wijnen!

Mocht je (even) geen alcohol drinken dan zijn NOLO wijnen de oplossing! Dit betekent Non of Low in alcohol. Ook al zie je deze wijnen nog niet zoveel op de menukaart staan, in winkel & online is het aanbod groeiende . De smaak wordt ook steeds beter omdat de...

Wijnen van de kleine wijnboer!

Wijnen van de kleine wijnboer!

Speciaal & met verhaal Wijnen drinken die niet in grote getalen in de supermarkt liggen en daardoor een stuk specialer zijn, haal je natuurlijk op vakantie bij een locale wijnboer. Helaas ben je niet continue op vakantie, al zou dat natuurlijk heerlijk zijn! In de...

Unieke wijnvakantie bestemmingen (EU)

Unieke wijnvakantie bestemmingen (EU)

Kroatië Kroatië 🇭🇷: kent een lange wijngeschiedenis, en heeft sinds de onafhankelijkheid (1995) veel particuliere wijnmakers die hoge kwaliteit wijnen produceren! Er zijn 4 wijnregio's, een zeer divers klimaat én de vele autochtone Kroatische druiven maken Kroatië tot...

Nieuwe druiven op komst!

Nieuwe druiven op komst!

De zon is volop aan het schijnen, de winter was lang maar het voorjaar is nu echt in volle gang! Ook de wijnranken op het Noordelijk halfrond zijn in volle ontwikkeling om lekkere druiven te groeien om vervolgens lekkere wijn van te maken. Ontwikkelingen in de...

Online wijnevents

Online wijnevents

Online samen wijn drinken, hét nieuwe uitgaan! Nu de barren, restaurants en café dicht zijn, gelukkige worden vele alternatieve geboden om het online gezellig te maken. Hieronder vind je de leukste opties! Voor nu en later, misschien zijn het wel blijvertjes. Voor als...

Wijn Vibes

Inspireert & leert je meer over de wijnwereld. Er staan affiliate links op deze website. Een aankopen via deze link levert ons commissie op. Voor jouw zijn er geen extra of ander kosten indien van deze link gebruik maakt.