Wijn weetjes
Wijn is super divers, er zijn z’n 4000 unieke druifsoorten, waarvan er z’n 25 echt interessant voor de wijnmakers. In z’n 38 landen worden deze verbouwd. Hoe werkt dat eigenlijk? Welke druifsoorten zijn er?
De 25 meest voorkomende druifsoorten
Witte druiven
Airén
Lees verder
De Airén druif is de meest aangeplante druif ter wereld. En komt voornamelijk voor in Spanje. Een perfecte druif om frisse en jonge witte wijnen te maken. En doet het bijzonder goed in extreem heet en droog klimaat.
- Wijnen van de Airén druif zijn frisse, bloemige en fruitige droge witte wijnen.
- De Airén druif heeft geen uitgesproken smaak en is daardoor licht neutraal.
- Je proeft voornamelijk peer, citroen en appel. Daarnaast zitten er tonen van amandel, banaan en vijg in.
Veel voorkomend: Spanje en Portugal.
Chardonnay
Lees verder
Chardonnay wordt voornamelijk aangeplant op kalkrijke bodems. De druif is gemakkelijk omdat hij het zowel in een warm als koud klimaat goed doet.
- Chardonnay wijnen uit koel klimaat zijn vaak fris, appelig, bevatten citrusfruit en een hoge zuurgraad.
- In Chardonnay wijnen uit een warm klimaat proef je voornamelijk perzik, meloen, ananas en citrusfruit.
- Indien de Chardonnay wijn op eikenhout heeft gelegen ruik je de geur van vanille, geroosterd brood en boter.
Veel voorkomend in: Bourgogne (Fr), Champagne (Fr), Australië, Californië, Chili, Zuid-Afrika en Nood-Italië.
Chenin blanc
Lees verder
Chenin blanc of chenin steen is kenmerkend voor zijn frisse zuren. Vooral gebruikt in droge en mousserende wijnen. Maar komen ook voor in halfzoete en zoete wijnen omdat ze voor de nodige balans zorgen. Naast zuur proef en ruim je in de wijn bloemen, honing, noten, kiwi, perzik en abrikoos.
Veel voorkomend: Loire (Fr) en Zuid-Afrika
Gewürtztraminer
Lees verder
De gewürtztraminer is zeer divers van droog tot weelderig zoet. Je proeft en ruikt vaak parfum, rozen, lychees en rijp fruit.
Veel voorkomend: Elzas (Fr), Duitsland, Oostenrijk, Italië
Grüner veltliner
Lees verder
De gewürtztraminer is zeer divers van droog tot weelderig zoet. Je proeft en ruikt vaak parfum, rozen, lychees en rijp fruit.
Veel voorkomend: Elzas (Fr), Duitsland, Oostenrijk, Italië
Pinot blanc
lees verder
Pinot blanc of pinot bianco zijn meestal frisse fruitige wijnen met een milde zuurgraad. Smaken en geuren die te ontdekken zijn; noten, boterbabbelaars, appels en lychees.
Veel voorkomend: Elzas (Fr), Duitsland, Oostenrijk, Italië
Pinot Grigio
lees verder
De pinot grigio of pinot gris komt over de hele wereld voor in verschillende kleuren van blauwgrijs tot bruinrood. Smakelijke wijnen met een hoge zoetgraad en een hoog alcoholpercentage.
- Noten, rook, ananas, groene bonen, zoethout
Veel voorkomend: Elzas (Fr), Duitsland, Italië
Riesling
Lees verder
De riesling varieert van droog tot weelderig zoet. Smaken en geuren van rinse appels, citrusfruit en soms wat kruidig.
- Jonge riesling; fris en fruitig, goede zuurgraad en bloemige aroma’s
- Oudere riesling; geurende bossen bloemen, honing en passievruchten.
Veel voorkomend: Duitsland, Oostenrijk, Italië en de Elzas (Fr.)
Sauvignon blanc
Lees verder
De Sauvignon blanc betekend “wilde witte” en is een erg geliefde druif. Het is een krachtige groeier en moet flink gesnoeid worden om rijpe druiven te oogsten. De Sauvignon blanc wordt vooral aangeplant in niet te warme streken en komt oorspronkelijk uit het Loiregebied (Sancerre, Pouilly-Fumé en Touraine) en de Bordeauxstreek (Graves, Sauternes).
- De Sauvignon blanc is een knisperend frisse druif met typische geur van gras en kruisbessen.
- Smaken en geuren van citrus, groene appel, passievrucht, perzik, kruisbes, dragon, limoengras, kalk en mineralen.
Veel voorkomend: Frankrijk, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika, Chili.
Trebbiano
Lees verder
De Trebbiano druif, of eigenlijk druiven familie, komt uit Italië. Trebbiano druiven worden veelal in mélanges gebruikt omdat de smaak redelijk neutraal en weinig uitgesproken is. Ook wordt deze druif gebruik voor distillaten als Cognac of Armagnac.
- Smaken en geuren van peren, rinse appels, milde bitters van witlof en zuren van rabarber.
- Beslaat éénderde van de totale witte wijnproductie in Italië.
Veel voorkomend: Italië
Verdejo
Lees verder
De Verdejo druif is één van de beste en meest gebruikte witte druiven van Spanje. De naam verwijst naar “verde”, groen in het Spaans, de fel groene kleur van de druif. Het is een karakteristieke druif, die herkenbare wijn maakt. Verdejo wijnen zijn fris en fruitig met een mooie zuurgraad; het aroma is uitgesproken en de smaak zacht.
- Smaak en geuren van citrusfruit, appel, peer, bloemen & lichte, zachte-kruidige bittertonen.
- Verdejo wijnen worden merendeels jong gedronken, en regelmatig geblend met de Sauvignon Blanc.
Veel voorkomend: Spanje
Viognier
Lees verder
De Viognier is een bijzondere druif maar is relatief moeilijk te verbouwen en heeft een lage opbrengst. Er zijn behoorlijk wat Viognier wijnen die tot de top behoren.
- Viognier wijnen hebben vaak veel boby en alchohol maar weinig zuren. Ze hebben een mooie goudgele kleur.
- Smaken en geuren palet is breed van o.a. bloemen, perzik, mango, abrikoos, noten en honing.
- Viognier wijnen worden vaak jong gedronken.
Veel voorkomend: Rhône (Fr.), Languedoc (Fr.), Californië (VS), Chili, Zuid-Afrika en Australië.
Blauwe druiven
Carmenere
Lees verder
Carmenère druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk maar is door druifluis bijna geheel verdwenen uit Europa. Nu is de Carmenère vooral bekend uit Chili, waar een perfect constant klimaat heerst. Het is een laat rijpende druif met een relatief lage opbrengst, maar de wijn die er van gemaakt wordt is zeer succesvol.
- De Carmenère druif levert donker gekleurde wijnen.
- Carmenère wijn is herkenbaar aan de fruitige en kruidige/peperige, toch zachte en ronde smaak.
- Geuren en smaken van zwarte bes, kers, pruim, viooltjes, roos en tabak.
- Bij houtrijping wat veelvuldig wordt toegepast; koffie, peper, zoethout, kruidnagel en cederhout
Veel voorkomend: Chili, Californië, Australië en Nieuw-Zeeland.
Cabernet Sauvignon
Lees verder
De Cabernet Sauvignon druif wordt wereldwijd veel aangeplant en is populair bij zowel de wijnconsument als wijnmakers. Dit komt doordat de druif een relatief hoge opbrengst heeft en niet veeleisend is wat betreft ondergrond en klimaat.
- Cabernet Sauvignon wijn heeft een intense paarse kleur.
- Herkenbare geuren & smaken van cassis, zwarte bes, kers en pruim. Daarnaast kun je leer, koffie, cederhout en vanille terug vinden en heeft de wijn vaak vrij veel tannines.
- Uniek is de geur & smaak van groene paprika, die kom je ik niet veel andere wijnen tegen.
Veel voorkomend: Bordeaux (Fr.), Italië, Californië (VS), Australië, Chilli & China.
Gamay noir (à jus blanc)
Lees verder
De gamay druif staat bekend om de sappige smaak en geur van rood fruit.
- Kersen, frambozen, aardbeien, bloemen aroma’s
Veel voorkomend in: Beaujolais (Fr), de Loire (Fr)
Grenache noir
Lees verder
Grenache noir of Garnacha tinto druif doet het goed in een heet klimaat. Opvallend aan deze druif is dat hij alcoholrijk & krachtig is, maar weinig tannines heeft. Deze druif wordt vaak gebruikt in combinatie met andere druivenrassen.
- Sappig fruit, bramen, kersen, pepertjes & specerijen.
Veel voorkomend: Rhône (Fr), Provence (Fr), Midi (Fr), Spanje.
Malbec
Lees verder
De Malbec druif wordt ook veel gebruikt als zachtmaker in combinatie met andere druivensoorten.
- Pruimen, zwarte bessen, kersen, kruiden soms wat tannine.
Veel voorkomend: Cohors (Fr), Argentinië
Merlot
lees verder
De Merlot druif is een echt international druivenras. En kenmerkt zich als zachte rode wijn met een rijke textuur en een laag zuur en tanninegehalte. Een toegankelijke en soepele wijn.
- Geuren en smaken van pruimen, kersen en bessen.
Veel voorkomend: Italië, Zuid-Frankrijk, Bordeaux (Fr), Chili, Zuid-Afrika, Oost- Europa, Argentinië, Califonië (VS).
Nebbiolo
Lees verder
De Nebbiolo druif komt uit Italië en wordt verbouwd in de streek Piëmont. Want deze kieskeurige druif groeit alleen op de meest zonnige en warme plekken, om tot goede rijping te komen. Hij groeit bijna negens anders dan in Piëmont!
Nebbiolo druif is vooral bekend vanwege de lichte en elegante Barbaresco wijn en de krachtige en geconcentreerde Barolo wijn.
- De wijn van de Nebbiolo druif is vrij licht van kleur, maar sterk van smaak en geur.
- Het smaken en geuren palet is erg complex o.a. aards, rood fruit of zwart fruit, leder, teer, rozen, viooltjes, vanille en melkchocolade.
Veel voorkomend: Italië
Pinotage
lees verder
De Pinotage druif is de enige blauwe druif in Zuid-Afrika. De druif is ontstaan door een kruising van Pinot Noir en de Cinsault.
- De Pinotage druif doet het goed in een gematigd klimaat dichtbij de Atlantische of Indische oceaankust.
- Het is geen gemakkelijke druif en heeft veel aandacht nodig om een kwaliteitswijn te worden.
- Smaken en geuren van rood en donker fruit en tonen van zoete kruidigheid, koffie, tabak en chocolade.
Veel voorkomend: Zuid-Afrika, VS & Nieuw-Zeeland.
Pinot Noir / Spätburgunder
Lees verder
De Pinot Noir of Spätburgunder zoals deze druif in Duitsland wordt genoemd komt oorspronkelijk uit de Bourgogne. De druif heeft een dunne schil en is dus gevoelig. De de druiven rijpen ongelijk dus dit maakt het rijpings- en oogstingsproces behoorlijk moeilijk. De druif doet het vooral goed in een wat koeler klimaat.
- Champagnes worden gemaakt van Pinot Noir, Chardonnay & Pinot Meunier. Dus een blauwe druif in een “witte” wijn.
- De Pinot Noir is een lichte wijn zowel wat betreft kleur als intensiteit.
- Smaken & geuren van kersen, framboos, aardbei, aards en kruidig.
- Pinot Noir wijn is ook erg geschikt om licht te koelen voor warme zomer dagen.
Veel voorkomend: Bourgogne (Fr.), Duitsland, VS, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.
Sangiovese
Lees verder
De Sangiovese druif is een kameleon, in smaak en karakter en heeft een lage kleurintensiteit. Er bestaan veel subrassen en kwaliteitsverschillen.
- Goede Sangiovese wijnen hebben een stevige afdronk
- Bramen, zwarte bessen, kruiden & specerijen.
Veel voorkomend: Italië ( Abruzzen, Emilia-Romagna, Toscane)
Syrah
Lees verder
De Syrah of Shiraz druif geeft wijnen voldoende kracht en veel kleur.
- bramen, zwarte bessen, peper, kruiden en specerijen.
Veel voorkomend: Rhône (Fr), Languedoc (Fr), Australië, Californië en Zuid-Afrika.
Tempranillo
Lees verder
De Tempranillo is een blauwe druif met een uitstekende kwaliteit met veel aroma’s en behoort tot de toppers van de Spaanse druivenrassen.
- Fruitig (aardbei) en toegankelijk indien ze niet op vat hebben gelegen.
- Nadat de wijn op vat heeft gelegen zal je meer pruimen, rozijnen, vanille, specerijen en tabak proeven en ruiken.
Veel voorkomend: Spanje, Portugal en Argentinië.
Zinfandel
Lees verder
De Zinfandel druif komt voornamelijk voor in Californië. De druif heeft hetzelfde DNA als de (Italiaanse) Primitivo druif, maar kenners zijn het er niet over eens of het nou dezelfde druif is. Zinfandel is erg geschikt voor het produceren van volle, kruidige wijnen met veel body en een hoge smaakintensiteit.
- De druif maakt relatief veel suikers aan waardoor het alcoholpercentage vaak boven de 14% zit.
- Geuren & smaken van blauwe bessen, cassis, rijpe pruim, kruidigheid in de vorm van peper en soms zelfs aan drop.
- Bij houtrijping ook tonen van caramel, vanille en soms een rokerige afdronk.
Veel voorkomend: Californië (VS), Australië, Chili, Zuid-Afrika en Italië.
Wijnmaakproces
Oogsten
Om te bepalen wanneer je moet oogsten, heb je een vleugje wetenschap nodig, samen met ouderwetse proeverijen. Het oogsten is ook sterk afhankelijk van het weer.
Kneuzen & persen
Nadat de druiven gekneusd en ontsteelt zijn, worden ze geperst. Het persen kan handmatig of worden gedaan door de druiven met je voeten te stampen. Maar meestal gebeurt dit tegenwoordig mechanisch. Ongegiste druiven sap wat je overhoud na het persen heet most.
Gisten & rijpen
De druivensap wordt in vaten of tanks gedaan en vervolgens wordt de temperatuur omhoog geschroefd. Hierdoor gaan de suiker die in het druivensap zitten, gisten. Oftewel, de suikers worden omgezet in alcohol en kooldioxide. De basiswijn die ontstaat moet hierna rijpen op houten vaten of RVS tanks.
Klaren & filteren
Nadat de wijn rijp is wordt deze geklaard en gefilterd om een mooie helder wijn te krijgen en de bacteriën en gist eruit te halen voordat de wijn op de fles gaat.
Rijpen & Bottelen
Een wijnmaker heeft twee mogelijkheden: de wijn meteen bottelen of de wijn extra rijpen. Verdere veroudering kan worden gedaan in de flessen, RVS tanks of eikenhouten vaten. Als de tijd rijp is kan de fles open!
De wijndruif in detail
Schil
- Buitenzijde schil; daar zitten gistcellen op die een belangrijke rol spelen de alchoholische gistig.
- Binnenzijde schil; zorgt voor de kleur, geur smaak en tannines. Tijdens het gistingsproces laat de kleurstoffen los, en geven rosé en roode wijn haar kleur!
Steeltje
- In het steeltje zitten de tannines, door ze mee te laten gisten wordt de wijn wrang en beter houdbaar.
Pulp
- Bestaat uit water, suiker, zuren en pectinen en wordt ook wel vruchtvlees genoemd. Het evenwicht in de pulp zorgt voor de uiteindelijke smaak.
Pitten
- Zijn vaak erg bitter, dus tijdens het persen moet voorkomen worden dat ze kapot gaan en deze smaak in de wijn terecht komt.
Meer weten
Wijnblogs
Blogs uiteraard over wijn! Diverse onderwerpen van trends tot events. Over het wijnseizoen, wijnreizen, nieuwe ontwikkelingen & wijn & spijs.
Wijn A-Z
Primeur, droesem, lageren, Jerobaum? In de A-Z lijst leggen we alle wijntermen & woorden helder uit! Deze extra uitleg geeft jouw meer inzicht en plezier in het drinken van wijn!
Over WijnVibes
Wijn Vibes inspireert en leert je meer over de smaakvolle wijnwereld. Het scherpt de zintuigen en neemt je graag mee om wijn voluit te beleven. Met wijn vieren we het leven, komen we tot ontspanning, delen we met anderen, laten we eten nog beter smaken. Ik ben een wijnliefhebber en neem je graag mee in de smaakvolle wijnwereld.
Wijn Vibes
Inspireert & leert je meer over de wijnwereld. Er staan affiliate links op deze website. Een aankopen via deze link levert ons commissie op. Voor jouw zijn er geen extra of ander kosten indien van deze link gebruik maakt.